Sevgili genç turizm öğrencileri, mezunları, stajyerler ileride atılacağınız turizm sektöründe çalışmış, bu sektöre yıllardır hizmet üreten biri olarak ödevimiz sizlere naçizane tavsiyeler vererek yol gösterici olmaktır.
Bu kapsam da öncelikle turizm işini, hizmet sektöründe çalışmayı sevmekle başlamak gerekir.
Staj yaparken muhakkak yapılan işleri merak edin, soru sorun, araştırın, öğrenmeye açık olun, acabalarınız muhakkak olsun bu sizi öğrenmeye teşvik edecektir.
En az uluslararası kabul gören dillerden birini iyi bilin.
Giyiminize, görünüşünüze, diksiyonunuza dikkat edin.
Ekiple uyumlu olmaya özen gösterin. Bazen kendinizi o ekibe ait hissetmezsiniz bazen de orası size uygun değildir, bazen de siz oraya uygun değilsinizdir. Kendinize uyduğunu düşündüğünüz yerlerde çalışmayı seçin aksi takdirde size örtüşmeyen yerlerde çalışmanız durumunda işten soğuma sektörü bırakma gibi durumlar yaşayabilirsiniz.
Staj yaptığınız ekipteki her kişi ile iletişim kurun, önerileri, tavsiyeleri dinleyin.
Öz geçmiş örneklerini inceleyerek kaliteli bir CV hazırlayın.
Bilgisayar temel becerilerinizi muhakkak kazanın. Otelde veya acentede ofiste çalışmayı düşünen tüm arkadaşlarımızın ofis programları bilgilerini orta düzey ve üzerinden tutmalarını tavsiye ederim. Analitik becerilerinizi muhakkak geliştirin.
Not alarak çalışın. Söz uçar yazı kalır.
Anlamadığınız durumlarda muhakkak yöneticinizden tekrar anlatmasını rica edin.
Yurt dışını gezin orada ki turizm ile kendi ülkenizdeki turizmi kıyaslama, farklı bulduğunuz uygulama, sunumları ekip arkadaşlarınız ve yöneticileriniz ile paylaşın.
Verilen işi zamanında yapın, zamanınızı verimli kullanın.
Performans değerlendirmeleriniz de eksik bulunan veya tamamlamanız önerilen yönlerinizi muhakkak geliştirin. Kişisel gelişim kitapları okuyun farklı bakış açıları geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Verilen işte farklılık yaratmaya çalışın. Düşünün, sorgulayın.
Karşılaştığınız olumsuz davranışlar, söylemler ile karşılaşabilirsiniz hayatın her döneminde karşılaşabileceğiniz gibi fakat pes etmeyin durumun nereden kaynaklandığını bulun, sakin ve soğukkanlı olun, acele kararlar vermeyin, yargılamayın, mevcut durum değerlendirmeleri yaparak sorunun kaynağını bulmaya uğraşmak yerine sorunun çözümüne odaklanın. Ve bu tarz durumlar ile karşılaşmanın da sizi geliştireceğini unutmayın. Ekip arkadaşlarınız ile bir sorun yaşadığınız da kendiniz çözemediğiniz de muhakkak yöneticinizden destek isteyin.
Aynı iş yerinde uzun süre çalışmayı düşünseniz bile dönemin getirdiklerine istinaden sizler de dönemin şartları doğrultusunda kendinizi geliştirin.
En önemli tavsiyem ise, sağlam, güçlü, profesyonel bir çalışan olmak için, işe başlar başlamaz tecrübe edinmeden müdür pozisyonunu seviyesine geçmek istemeyin, işin mutfağında başlayıp orada kısa değil mutfak malzemelerini iyice tanıdığınızdan emin olana kadar kalın sonrasında mutfak önünde bu hünerlerinizi sergileyin. Ne kadar çok departmanlar hakkında bilgi sahibi olursanız kim ne iş yapıyor detaylara hakim olursanız o kadar çok bildiklerinizi kullanma alanına sahip olursunuz ve istediğiniz müdür pozisyonu seviyelerindeki becerileri edinmiş olursunuz. Çok az tecrübe ve bilgi ile üst düzey pozisyon almak için ısrar ettiğiniz durumlarda muhakkak yetersizlikler yaşarsınız, bu da sizleri işten soğumaya, demorolize etmeye kadar varan sonuçlar doğurabilir.
Her zaman yapabileceğinizin daha iyisi vardır. Daha iyisi için her zaman düşünün, pozitif olun, bol bol bilgi depolayın, bilgiyi paylaşın, çok okuyun, gezin, iletişiminiz kuvvetli olsun.
Keyifle, zevkle, hevesle turizm de çalışmanız dileğiyle…
Betül ÇİÇEK